BMX MTB STREET DIRT FREERIDE DOWNHILL
Administrator
Dok³adny opis kickflipa
Opiszê dok³adnie jak siê robi kickflipa, bo jak widzê jak inni to opisuj± (oczywi¶cie nie wszyscy) to mnie normalnie bierze:) Naj³atwiej jest zaczynaæ robiæ go umiej±c ollie. Ale i bez tego sobie poradzicie!!
KICKFLIP W MIEJSCU
USTAWIENIE NÓG - ustawiamy je wed³ug naszego uznania. Ka¿dy ma swój w³asny styl. Ja trzymam je tak ¿e tylna k³adê na koniec taila, a przedni± pod k±tem gdzie¶ na ¶rodku deski na kancie. Oczywi¶cie mo¿na robiæ inaczej, np. drug± nogê na ¶rubach przednich lub gdzie¶ na ¶rodku i na ca³ej szeroko¶ci deski.
Dla mnie ³atwiej jest trzymaæ nogê przednia pod k±tem. Jednak decyzja nale¿y do was!!
JAK GO ZROBIÆ - najpierw naciskamy energicznie na tail i potem zaczynamy nog± przedni± ci±gn±æ (na pocz±tku ³atwiej jest ci±gn±æ na kancie deski) w górê w kierunku nosa. Tyle, ¿e starajcie siê kopaæ j± gdy bêdziecie mieli stopê na nosie. Jednak jak bêdziecie kopaæ to zale¿y od was. Mo¿na i kopaæ przed ¶rubami przednimi (tak jak pokazane na rysunku i na zdjêciu).
L¡DOWANIE - gdy zobaczymy ¿e deska obróci siê o 360 stopni wokó³ w³asnej osi to sklejamy ja na ¶rubach. Trzeba pamiêtaæ ¿eby zamortyzowaæ l±dowanie. Aha mo¿na l±dowaæ jednocze¶nie dwoma nogami lub najpierw jedn± albo drug±. Na pocz±tku aby poæwiczyæ wracanie nogi na deskê nale¿y najpierw spadaæ na ni± przedni± nog±. 1. Na pocz±tku uginamy i ustawiamy nogi.
2. Zaczynamy ci±gn±æ....
3. Po kopniêciu deski wracamy nog± nad deskê.
4. Podci±gamy nogi pod brzuch...
5. L±dujemy uginaj±c nogi... chocia¿ nie za bardzo mi to wysz³o.
Uwagi:
1. T± nog± któr± naciskali¶cie na tail po uderzeniu podnie¶cie do góry tak jak widaæ na zdjêciu 2, ¿eby deska obracaj±ca siê nie zahaczy³a o ni±.
2. Oczywi¶cie mo¿ecie spróbowaæ robiæ kicka jednocze¶nie uderzaj±c w tail i ci±gn±c. Ja robiê inaczej ale sami zobaczcie.
3. Starajcie siê cia³em (nie desk±) wybiæ jak najwy¿ej, bo mo¿ecie mieæ trudno¶ci z l±dowaniem.
4. Jak nie bêdziecie mogli wyl±dowaæ na deskê to spróbujcie zrobiæ takiego pajacyka, ¿e bêdziecie mieli mocno rozszerzone nogi.
5. Ja na pocz±tku mia³em taki problem , ¿e robi±c kicka kopa³em go bez ci±gniêcia w dó³ k³ad±c nogê na ziemiê. Straci³em du¿o czasu oduczaj±c siê tego .Uczcie siê od razu ci±gn±c w górê i wracaj±c ni± nad krêc±c± siê deskê. dla niektórych mo¿e to byæ trudne tak jak dla mnie ale æwiczcie to wam siê uda:)
KICKFLIP W JE¬DZIE
Nie ró¿ni siê on wielce od kicka w miejscu, trzeba jednak pamiêtaæ by ci±gn±c do przodu, bo deska mo¿e zostaæ z ty³u a ty polecisz do przodu:) Mo¿ecie mieæ na pocz±tku taki problem ¿e bêdziecie robili flipa spadaj±c na niego jedn± nog± (najczê¶ciej przednia). Powodem tego mo¿e byæ zbyt s³abe uderzenie w tail. Spróbujcie wtedy mocniej w niego uderzyæ i polecieæ cia³em w kierunku deski oraz siê wy¿ej wybiæ nogami.